Estetika mirisa :: GIVENCHY L’ange Noir edp

Crni anđeo pridružio se igri Givenchy anđela i demona, inspirisan noir filmom, njegovim konceptom misterije i zapleta. Efektne i mračne estetike, vizuelno odgovara na zadatu temu. Iznutra, sasvim drugačiji od prethodnih anđela i demona. Zavodljiv, ali sa neočekivanim obrtom.

L’ange Noir otvara se oštrinom slatkog badema. Stvara se toplina u naletu marcipana i bibera. Zadovoljava čula poput krišom pojedenog slatkiša. Nakon inicijalne oštrine ostaje veo utehe, na površinu izbija citrus koji daje neku čudnu zimsku svežinu. Počinje da se oseća orijent kroz notu susama. Iako puderasta nota dolazi od irisa, cvetni karakter je potpuno potisnut tako da ostaje isključivo gurmanski sadržaj i najdominantniji badem istaknut tonkom.

Givenchy L'ange Noir edp

Nakon nekog vremena počinjem da se pitam šta je to mračno i misteriozno u kompoziciji. Da li minimum ćilibara koji u pozadini putuje za bademom ili to što se sasvim blago poigrava sa konceptom femininosti? U naletima slan, pa sladak… Mračan, ali mazi i donosi spokoj. Baš poput šarmantnog ubice. U stanju je da zavede i privuče, čak je u stanju i da veže svojom neotkrivenom prirodom. Obećava da je ta priroda zanimljiva i zabavna, jedinstvena i s velikim emocionalnim kapacitetom. Ali uporna linearnost otkriva prazninu ega, nemogućnost transformacije i preporoda, zavija u neprimetnu monotoniju koja gasi svako uzbuđenje. Zna da bude uporan i jak, ali uz stalne susrete prazan. Najgora frustracija velikih šarmera – želi da je neodoljiv, poželjan do iznemoglosti, ostavlja sliku nepristupačnog i dalekog dok zapravo svo vreme vapi za bliskošću.

Nosite ga kao desert, uz topao džemper, čašu crvenog vina uz vatricu kamina. Ili na stileto štiklama, sa odsjajem metala u crnoj koži i providnim momentima, za mistiku i upitne poglede. Njegova snaga traje, a i zrači širom aurom. Mene je uspeo da zavede.

Gornje note: Crveni biber, Badem, Bergamot; Srednje note: Iris, Susam; Bazne note: Ambra, Tonka, Ambreta.

Koji prafem sa dozom misterije vi volite?

Comments(2)

  • January 29, 2017, 8:33 PM  Reply

    Generalno na mene utisak misterije ostavljaju parfemi sa dominantnom notom tamjana ili orijentalnih zacina. Recimo Gucci I, a od niche parfema PdE Aziyade. Perpleksnost nota u iznenadjuje…

    • January 29, 2017, 8:48 PM

      Znam da obožavaš Aziyade, meni nije legao. Tamjan za mene generalno predstavlja najveću odbojnost u parfemima. Vrlo su retki oni koji imaju njegovu notu a da mi se dopadaju. Kožne note za moj ukus nose ubedljivo najviše misterije, i obavezno biber. Nalazim vrlo često u zadnje vreme da mi istu asocijaciju bude parfemi koji su snažno obojeni ambrom.

Leave a Comment