Kozmetički sastojci :: Anti-age edicija + pokloni

“Krema ne ide na blatnjave cipele” – preduslov svake nege je higijena. Ako mislite da je probijanje mozga o tome izlišno samo se okrenite oko sebe.

Kad smo već kod cipela, istu analogiju možemo koristiti i u priči o anti-ageing kozmetici. Svaka nebriga dovodi do prevremenog propadanja koje je svakako neminovno. Zašto ne bismo usporili taj proces?

Kako? Prvi i najuticajniji faktor je genetika, zatim tip kože (masna sporije stari), oksidativni stres (spoljni i unutrašnji činioci koji dovode do toga da slobodni radikali nadvladaju antioksidativne mehanizme zaštite) ili “rđanje” i tkz. endokrino starenje (gašenje hormona, menopauza). Na genetiku ne možemo uticati, ali tip kože možemo negovati nadoknađujući ono što najviše fali, oksidativni stres takođe možemo držati pod kontrolom prilagođavanjem životnog stila (ishrana, fizička aktivnost, životna sredina) i negom bogatom antioksidansima. Neke supstance ipak imaju moć i da koriguju već nastali problem.

Obimnoj temi efikasnih sastojaka u kozmetici obećala sam da ću se posvetiti. Zato ću sada preneti u pojednostavljenoj formi ono što znam da bi meni bilo od koristi na početku interesovanja za kozmetičke sastojke. Cilj svega ovoga je – obrazovani potrošač.

Biologique Recherche

Kako da postanete obrazovani potrošač?

Ne čitajte mesmerizujuće tvrdnje proizvođača – kada uzmete proizvod u ruke pročitajte njegov pun naziv, a zatim pronađite listu sastojaka. Na deklaracijama obično stoje i tvrdnje koje su najčešće hiperbolisane, ulepšane, a neretko i potpuno netačne. Preskakanje čitanja tih tvrdnji je osnovni zadatak prilikom pronalaženja odgovarajućeg proizvoda.

Sastav / ingredients / INCI – Međunarodna nomenklatura kozmetičkih sastojaka (INCI) sistematizovano reguliše na koji način, kojim redosledom i uz kakve slobode će sastojci biti izlistani na proizvodu. Lista je bazirana na konačnoj hemijskoj kompoziciji (isključujući biljne ekstrakte, organske i silikonske polimere, proizvode fermentacije i minerale) i koriste se jednostavni hemijski nazivi gde god je to moguće. Skraćenice su dozvoljene kod prepoznatljivih sastojaka. Plus još gomila običnim korisnicima nevažnih detalja. Najbitnije za početak je da znate da se sastojci pobrojavaju od najkoncentrovanijeg (voda, biljna ulja, mineralna ulja, etil alkohol…) do najmanje zastupljenog (mirisne komponente etarskih ulja, pigmenti, sintetski mirisi, konzervansi…). Dakle, što je sastojak više pri vrhu liste to mu je veća koncentracija.

Zakonski ograničeni sastojci – neki sastojci su zbog bezbednosti po zdravlje i okolinu zakonom striktno ograničeni te je propisana njihova maksimalna zastupljenost u formuli. To se ipak reguliše na nivou države odnosno ekonomskih unija. Na primer neke kiseline kao što je fenol dozvoljen je u kozmetičkim proizvodima u SAD, ali ne i u EU. U Japanu i EU, poznati konzervans koji je dozvoljen i u prirodnoj kozmetici, fenoksietanol, dozvoljen je u maksimalnom udelu od 1%. Ovaj visoko efikasan konzervans je veoma rasprostranjen i prema njegovom mestu na INCI listi može se zaključiti o koncentracijama ostalih sastojaka. Na deklaracijama možete vrlo često videti isticanje nekog potentnog sastojka (koji je skup, potentan samo u visokim koncentracijama poput voćnih kiselina, skupocenih biljnih ulja) kao glavnog i odgovornog za efikasnost čitave formule, ali ćete ga naći navedenog ispod fenoksietanola.

Sindrom Ariel M-Zime 5 – taktika zbunjivanja nažalost odlično funkcioniše. Niko (većina potrošača) ne zna šta je M-Zime tehnologija, ali kako zvuči mora da je mnogo dobro. Kozmetički brendovi tradicionalno vole da izbacuju patente i to ponosno ističu u prodaji bez obzira što ih potencijalni kupac trepćući gleda osetivši užasnu moždanu prazninu. Uvek pitajte šta znači “kompleks taj i taj” i “tehnologija ta i ta” i gledajte kako se čak i farmaceuti u drogerijama i apotekama koprcaju. Ti kompleksi podrazumevaju spoj više poznatih sastojaka koji u određenom odnosu zajedno tvore nešto što je bolje, blagotvornije i potentnije (obično in vitro), te se to patentira i zaštićuje. Na INCI listi su pobrojani sastojci koji čine kompleks.

Haos ispod 1% – komponente koje su zastupljene manje od 1% ne moraju biti izlistane prema udelu u formuli. To često služi da se najlošiji sastojci u toj manjini stave na poslednje mesto i stvore iluziju “pa dobro, ajde, nije tako strašno”, a odlični sastojci postave odmah ispod fenoksietanola na primer.

Tajne u kozmetici – ono što je sasvim dozvoljeno sakriti jeste na koji način je kreirana formulacija, razni redosledi, alati i procesi koji su doprineli formulisanju super preparata ili jedinstvenog mirisa na primer. Postoji šansa da se traži dozvola da se zaštiti “poslovna tajna” koja će omogućiti prednost na tržištu i to je intelektualno vlasništvo. Poslovna tajna nije isto što i patent. Patent omogućuje da na ograničeni vremenski period pronalazač ima ekskluzivno pravo na upotrebu svog patenta. Ono što nikako ne sme biti tajna su sastojci. Ne dozvolite da vas neko ubedi da to može i da zato nije naveden INCI.

U malom milionu sistemtizovanih zakonskih odredbi i pravila, ovo su osnovne stvari koje bi za početak trebalo da znate.

Racionalna očekivanja

U borbi protiv preranog starenja je važno imati realna očekivanja. Kozmetika je definitivno odlična preventiva, ali takođe postoji par opcija koje mogu delovati i korektivno. Prevencija se može podeliti na zaštitu od spoljnih faktora i delovanje na unutrašnje, i to istovremeno. Zaštita od sunčevog zračenja sa posebnim osvrtom na UVA zrake koji oštećuju kožu dugoročno, a posledice nisu odmah vidljive, za razliku od UVB zraka koji kožu površinski oštećuju (opekotine, crvenilo, svrab, osip, plikovi). Balansirana ishrana i racionalno uzimanje suplemenata – antioksidativno dejstvo vitamina, esencijalne masne kiseline, minerali. Životni stil koji uključuje navike koje se smatraju zdravim – fizička aktivnost, vreme provedeno u prirodi, život bez adiktivnih supstanci, zdrav san i sl. Nega i higijena kože – jednostavna i redovna rutina, bez agresivnih sredstava.

Ne zaboravimo hormone, jer kada se oni ugase tada se na starenje zbog oksidativnog stresa nadodaje jedan nedostatak funkcije organizma. To je već neka druga tema i tiče se nadomešćivanja hormona.

Nego, šta to sasvim sigurno koriguje nepravilnosti na koži?

RoC Pro-Correct Anti Wrinkle Rejuvenating Concentrate Intensive

Retinoidi

Na prvom mestu je vitamin A koji predstavlja grupu u masti rastvorljivih retinoida koji su snažnog delovanja i u stanju su da “vrate vreme unazad”. Postoji dosta vrsta molekula koji različito deluju. Neki su stabilizovani u svojoj pasivnoj formi (retinol, retinal, retinil palmitat, retinil acetat) i potreban je kontakt sa ljudskom kožom kako bi se pretvorili u retinoičku kiselinu, oni su podnošljiviji za kožu ali im je više vremena potrebno da pokažu delovanje. Drugi su aktivni (tretinoin, izotretinoin) i nema mnogo posla za kožu međutim neželjeni efekti su jači i brojniji i koriste se samo u medicinske svrhe. Ovo su jedne od retkih supstanci za koje možete poverovati kada vam kažu da je koži potrebno neko vreme da se navikne, te da će u početku izgledati lošije nego pre upotrebe. Retinoidi vrše temeljnu eksfolijaciju, ubrzavaju deobu ćelija, povećavaju sintezu kolagena i inhibiraju njegovo propadanje, samim tim popunjavaju ožiljke, bore (čak i duboke), rešavaju probleme sa aknama, diskoloracijama, potpuno obnavljaju kožu. Trenutno ne postoji ni jedna druga supstanca koja je bolja od retinoida. Proizvodi koji ih sadrže u dobroj koncentraciji su opravdano skupi.

Vrste

 • Retinol (vitamin A1) životinjskog je porekla, organizam ga upotrebljava za stvaranje retinaldehida i retinoičke kiseline, zadužen je za korektno funkcionisanje ćelija epitela, reguliše rad lojnih žlezda, sprečava preterano nakupljanje keratina,
 • Retinal (retinaldehid) se u koži pretvara u retinoičku kiselinu i najveću primenu je našao u borbi sa hiperpigmentacijama i aknama, bolje se podnosi od retinola,
 • Retinil acetat
 • Retinil palmitat je sintetska zamena za retinil acetat, u koži se oba pretvaraju u retinol pa u retinoičku kiselinu, neznatno blaža forma i skoro duplo slabije dejstvo od retinola.

Kako prepoznati prisustvo: Uobičajeno kao retinol, retinal. / retinaldehyde, retinyl palmitate, retinyl acetate.

Napomene: Retinoidi se koriste isključivo u večernjoj rutini. Izlaganje UV zracima bez propisne zaštite dok se koriste veoma je opasno i kontraproduktivno. Kako uklanjaju stratum corneum koji je zaštitni sloj kože (mrtve ćelije) preterana primena ugrožava imuni sistem kože. U tom slučaju, ali i kod preosetljivih, može doći do reaktivnog dermatitisa. Međutim to se vrlo retko dešava sa kozmetičkim proizvodima, češće je to slučaj kod medicinskih sedstava koja sadrže tretinoin (primena samo uz nadzor lekara). Osetljivi su na vazduh, svetlost, toplotu i teške metale, tako nestabilna materija zahteva posebne mere skladištenja i formulisanja kako bi ne samo imala efekta, već bila potpuno bezbedna po zdravlje. Vitamin A se u kozmetici upotrebljava u ograničenjima do maksimum 0,05% (to je 0,1% retinola) u losionima za telo, a u kremama za ruke i lice 0,3% (0,6% retinola) i ostalim proizvodima koji se ispiraju ili ne ispiraju. EU regulativa zabranjuje upotrebu retinoičke kiseline u kozmetici (tretinoin, izotretinoin, alitretinoin). Iako je procenat retinoida koji se unosi kroz kožu vrlo mali za ceo organizam, tokom trudnoće i laktacije se ne upotrebljava.

Eau Thermale Avene TriAcneal EXPERT Emulsion

Preporuke proizvoda

 • RoC Pro-Correct Anti-Wrinkle Rejuvenating Concentrate INTENSIVE (retinol 0,4 % i hijaluronska kiselina) – odlična podnošljivost i na osetljivoj koži, vrhunska stabilizovana forma retinola, za sve tipove kože
 • Eau Thermale Avene TriAcneal EXPERT (retinaldehid 0,1% ) – nova formula, poboljšana podnošljivost, hermetički obezbeđena ambalaža, za akne i ožiljke od akni u odraslom dobu uz istovremeno anti-age delovanje, za sve tipove kože sklone aknama. Pisala sam (OVDE) o staroj verziji ove kreme koja se zvala TriAcneal.

Hemijski eksfolijanti

Još par grupa kiselina snažnog delovanja poznate su kao AHA (alfa hidroksilne kiseline), BHA (beta hidroksilne kiseline), PHA (poli hidroksilne kiseline), azelaična kiselina, ali i enzimi iz voća. Dobro ih znamo po efektu peckanja koji mnogi korisnici (pa i ja) veoma vole. Dakle peckanje je dobro i poželjno, traje samo dok se koža ne prilagodi, ali burnije reakcije od toga su znak za uzbunu. Zato je poželjno postepeno povećavanje minimalnih doza. Veoma bitna stavka pri odabiru ovakvih sredstava za kućnu upotrebu je pH vrednost preparata koja, da bi on bio delotvoran, mora biti između 2,5 i 3,5 (zavisno od vrste). Što je niža pH vrednost to je veća dubina delovanja. Zato se u ordinacijama koriste visoki procenti kiselina i vrlo niske pH vrednosti, uz kvalifikovanog stručnjaka i strog nadzor ovako jaki tretmani traju do par minuta.

Biologique Recherche Lotion P50

Vrste

 • AHA (rastvorljive u vodi) – glikolna kontroliše proizvodnju sebuma i hidrira, mlečna ima antimikrobna svojstva, hidrira i inhibira pigmentaciju, limunska izbeljuje fleke, smanjuje kožna zadebljanja, vinska deluje antioksidativno, jabučna umiruje i hidrira. Pogodne su za sve tipove kože, a ponajviše za suvu.

  Biodroga MD Skin Booster Anti-age PH 3.0 glycolic acid 30% retinol

 • BHA (rastvorljive u mastima) – salicilna je keratolitik, pročišćava pore dubinski zbog sposobnosti da se kreće kroz masti, koristi se za tretiranje proširenih pora, mitisera i aknozne kože, dobro je podnosi masna. Ostali tipovi kože bi trebalo da je izbegavaju. Generalno se slabije podnosi i alergični na Aspirin (acetilsalicilna kiselina) ne smeju da je koriste. Alternativa salicilnoj je azelaična kiselina koja je takođe snažan keratolitik (uklanja keratinske čepove u porama), ima protivupalno dejstvo, izbleđuje fleke i najčešće se preporučuje koži sa poremećajima rada lojnih žlezda (akne, rozacea), a proizvod koji bih preporučila u ovom kontekstu su ESI aCknes flasteri (azelaična kiselina ne pripada BHA, a mogu je primenjivati i trudnice).
 • PHA (slične AHA samo veće molekularne težine pa se bolje podnose, ali su i slabije učinkovitosti) – laktobionska ima antioksidativna svojstva, vlažeća i umirujuća, a glukonolakton je najbolja opcija za one koji ne mogu da tolerišu AHA kiseline zbog osetljivosti, deluje protivupalno i antioksidativno.
 • Enzimi (fermenti) – najčešće korišćeni enzimi u kozmetici su proteolitički enzimi. Razlažu proteinske veze na površini kože na peptidne veze, a njih na aminokiseline. Zbog toga se najčešće koriste za površinsku eksfolijaciju. DGAT1 ili diacilglicerolna aciltransferaza pojačava delovanje retinoičke kiseline što ubrzava obnovu kose i epidermisa. SOD ili superoksid dismutaza vrlo je važna u otklanjanju zadebljalog tkiva, ali ima i preventivnu i protektivnu funkciju kod oksidativnog stresa. Lizil i prolil hidroksilaza, učestvuju u formiranju i stabilizaciji kolagena pri čemu su neophodni vitamin C i gvožđe za delovanje. Papain, enzim iz papaje u većim koncentracijama može izazvati neželjene efekte i burne alergijske reakcije, što može važiti i za bromelain (enzim iz ananasa).

Kako prepoznati prisustvo: glycolic / lactic / malic / citic / tartaric / phytic acid, salicylic acis, azelaic acid, gluconolactone, lactobionic acid / lactobionate, papain, bromelain, superoxide dismutase…

Napomene: Koktel različitih kiselina u dobrim odnosima koje se međusobno ne potiru je verovatno najbolji izbor za kućnu upotrebu. Mogu se koristiti i u dnevnoj i u večernjoj rutini uz obaveznu zaštitu od sunca preko dana. Održavanje balansa u upotrebi je veoma važno da se koža ne bi oštetila i zato uvek treba poštovati pravila koja je naznačio proizvođač. Na oštećenu i inficiranu kožu se ne smeju aplikovati, a ako imate ekcem, psorijazu, dijabetes ili drugu sistemsku bolest, konsultacija sa lekarom pre upotrebe je obavezna. Isto važi i za trudnoću i laktaciju. Kada birate proizvod za hemijski piling potrudite se da saznate koje je pH vrednosti ako to nije već naznačeno.

Preporuke proizvoda

Vitamin C

Esencijalan, ali vrlo nestabilan antioksidans i još jedna kiselina u nizu, vitamin C odn. askorbinska kiselina nekako tradicionalno svima nedostaje u nezi kože. Proizvodi koji ga sadrže u stabilnoj formi odgovarajuće pH vrednosti su vrlo skupi. Takođe može loše da se podnosi, pogotovo u visokoj koncentraciji. Potrebno je privikavati kožu na njega postepenim povećavanjem minimalnih doza. Uloga mu je u dopremanju kiseonika, ujednačavanju tena, gipkosti i luminoznosti kože, otklanjanju diskoloracija. Vitamin C je teško stabilizovati i pre mešanja sa ostatkom formule, a formulacija koja je uspešno stabilizovana može biti potpuno beskorisna ukoliko nije u odgovarajućoj ambalaži. Najbolje bi bilo da je u hermetički zatvorenoj, potpuno neprovidnoj ambalaži sa pumpicom kako ne bi bila ni malo izložena svetlosti i vazduhu (na svetlosti i vazduhu vitamin C oksidira i potpuno gubi svojstva, a čak može predstavljati potencijalnu opasnost). I kod njega je veoma važna pH vrednost, i najbolje je da se nalazi u sredini od 2,5 do 3. Savršen je antioksidans, deluje protivupalno i ujednačava ten utičući na pigmentaciju. Smatra se da realnog efekta na kožu ima u zastupljenostima od 10 do 20%. Sve ispod toga nije dovoljno odn. koristi se za prilagođavanje pH vrednosti proizvoda u kom ne igra glavnu ulogu, a preko toga je slabo podnošljiv. Ovo je prvi anti-age sastojak sa kojim bi trebalo da se upoznate i jedini koji vam je realno potreban ako imate ispod 25 godina.

Lierac Paris Mesolift Serum, dr. Brandt Power Dose C age fighter vitamin C 20%

Kako prepoznati prisustvo: ascorbic acid, l-ascorbic acid

Preporuke proizvoda

Peptidni lanci

Sintetički napravljeni kratki lanci proteina zovu se peptidi (formacija aminokiselina čini peptid, a formacija peptida čini protein). Kako su proteini gradivni blokovi kože, njihovo odsustvo se ogleda u nedostatku čvrstine i elastičnosti, najviše kolagena – koji je protein. Kolagen se “cepajući” razlaže na peptide koji signaliziraju da je došlo do oštećenja te podstiču razvoj kolagena. Apliciranjem formule koja sadrži peptide stvara se utisak da je unutar kože došlo do skorog oštećenja pa se na taj način koža “vara” i podrtiče na dodatni razvoj kolagena. Najpoznatiji peptid, Matryxil (palmitoyl pentapeptide), često se nalazi u skupljim formulacijama i vrlo je popularan zbog svog delovanja. Takođe je hit i neuropeptid Argireline (acetyl hexapeptide-8), koji je fragment SNAP25 proteina (supstrat Botoxa). Problemi sa peptidima se ogledaju u njihovoj nestabilnosti. Ukoliko nisu stabilni mogu nastaviti da se razlažu na manje lance i efikasnost svesti na nulu. Takođe, formulacija kozmetičkog preparata mora biti lagana i vlažnija kako bi penetracija peptida bila moguća. Trenutno nisu najefikasniji mogući anti-age elementi, ali je mnogo istraživanja posvećeno njima od kojih su neka otkrila izvrsne mogućnosti i potencijale. Jedno je sigurno, oni nisu preterano skup kozmetički sastojak.

Kako prepoznati prisustvo: pod imenom patenta pod kojim su registrovani – Matryxil, Argireline, Uplevitypalmitoyl pentapeptide, acetyl hexapeptide-8, acetyl hexapeptide-3, acetyl tetrapeptide-2, copper palitoyl heptapeptide-14, heptapeptide-15 palmitate… Uglavnom, iz priloženog se vidi da ih nećete promaštiti.

Preporuke proizvoda

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je osim što je prirodni stanovnik našeg organizma veoma podnošljiv sastojak. Može biti biljnog ili životinjskog porekla, a od njene molekularne težine zavisi njena apsorpcija i efikasnost. Efekti su vidljivi odmah, nisu trajni doduše jer je koža “iznosa” brzo, pogotovo u topikalnoj primeni. Biodroga MD Skin Booster Hyaluronic Acid Gel Concentrate Peptide Library STPL II + hyaluronOva kiselina ima jednu veliku manu koja je istovremeno i neverovatna vrlina – 1 gram hijaluronske kiseline može da “nosi” čak 6 litara vode, što je najbolja hidratacija ikad, priznaćete. Međutim, ne bira odakle će da uzme molekule vode, tako da ako područje ne sadrži dovoljnu količinu vlage, na primer u kremi, vazduhu, počeće da vuče vodu iz dubljih slojeva kože i na taj način napravi veliku štetu dehidrirajući ono što sve vreme pokušavamo da hidriramo više. Zbog toga je potrebno biti pažljiv u primeni i odabiru preparata na bazi hijaluronske kiseline. Oni moraju biti veoma vlažni i sami po sebi jako hidratantni, potrebno je ne boraviti u atmosferi gde je niska vlažnost vazduha (grejna sezona, klimatizovane prostorije), i povećan unos vode kroz ishranu je vrlo preporučljiv. Svi u organizmu imamo hijaluronsku kiselinu (osoba teška 70 kg ima oko 15 g h.k.), ali ona se godinama razgrađuje i njen se nedostatak vidi prema tome koliko nam se koža gužva i koliko je napeta i sjajna. U kozmetici se primenjuju natrijumove i kalijumove soli hijaluronske kiseline, koje se odlično upijaju kroz kožu. Danas postoji širok spektar odličnih preparata na ovu temu.

Kako prepoznati prisustvo: sodium hyaluronate, potassium hyaluronate, hyaluronic acid.

Preporuke proizvoda

 • Biodroga MD Skin Booster Hyaluronic Acid Gel Concentrate

Mitovi

AHA i retinol ne idu zajedno? Naprotiv, dobro formulisan proizvod koji sadrži oba sastojka u stanju je da napravi neverovatnu razliku u stanju kože, međutim ukoliko postoje poteškoće u takvoj primeni i dalje ih možemo koristiti u istom danu tako što ćemo AHA koristiti u jutarnjoj, a retidoide u večernjoj nezi. AHA povećava sposobnost penetracije aktivnih materija u kožu, pa tako pojačava efekat retinoida što za osetljivu kožu može biti previše. PHA i retinoidi su verovatno bolja kombinacija u tom slučaju.

Iste priče kruže i za vitamin C, navodno zbog kiselosti, isto kao i AHA i BHA. Međutim istina je da zajedno daju mnogo bolje rezultate nego pojedinačnom upotrebom. Važna je samo prava mera.

Pokloni za vas

U saradnji sa RoC, Eau Termale Avene i Biodroga timovima, kreirala sam nekoliko paketića kako biste mogli da se upoznate sa moćnim anti-age elementima.

 • Tri zvezde iz RoC Pro-Correct linije, fluid, bogata krema i koncentrat dobiće tri čitateljke u zavisnosti od potreba kože
 • Avene TriAcneal EXPERT dobiće neko od vas ko ima aknoznu kožu / ožiljke / fleke od akni
 • Biodroga Institut će jednoj čitateljki pokloniti anti-age tretman čiji će deo biti i dva Skin Booster favorita iz teksta

RoC Pro-Correct Anti Wrinkle Rejuvenating Concentrate Intensive, Fluid, Rich Cream, Eau Thermale Avene TriAcneal EXPERT Emulsion

Da biste učestvovali potrebno je da napišete u komentaru koji tip kože imate (suva, masna, mešovita), kožni problem sa kojim se borite (akne, bore, gubitak volumena, dehidriranost…) i koju od nagrada biste voleli da osvojite. Takođe, napišite i pod kojim imenom me pratite na društvenim mrežama. Ukoliko niste na društvenim mrežama, a pretplaćeni ste na postove putem e-maila, napomenite i to da biste mogli da učestvujete. Prijavljivanje traje do 23. decembra u ponoć, za sve vas koji paket možete primiti na teritoriji Srbije. Nagrađene ću objaviti 24. decembra u istom ovom, ažuriranom tekstu.

Dakle, 5 poklona za 5 čitatelja, biće način da se zahvalim vama nakon tri godine pisanja. Zahvaljujem se kompanijama koje su mi velikodušno izašle u susret i ponudile da vas upoznaju sa svojim kultnim proizvodima.

*Pobednici*

RoC Pro-Correct Fluid – Vesna Matić @vesnamatic27

RoC Pro-Correct Rich Cream – Ivana @ikica81

RoC Pro-Correct Concentrate – Jovana Marković

Avene TriAcneal EXPERT – Ivona Milošević

Biodroga anti-age tretman – Milica Koprivica

Do narednog teksta,

Comments(107)

 • Sonja
  December 16, 2016, 4:30 AM  Reply

  Bravo,bravo za tekst! Sve detaljno sta,kada,kako..nekoliko preporuka! Ono sto bi mene zanimalo je,da li znate,da li prozvodi koji su namenjeni za fleke od bubuljica na licu,mogu resiti problem sa flekama po telu? Koza lica mi je dehidirana,trenutno suva,ako koristim JACE kreme,T zona ume i da prosija…ali je i to,zimi,retkost!
  Paketic,odlucite vi!
  Fb:Петров Соња
  Instagram:@velickovicsonja

  • December 17, 2016, 10:54 PM

   Draga Sonja, puno zavisi od toga kakvog su porekla flekice po telu. Ako su nastale od akni, onda sigurno mogu.

 • Milica
  December 16, 2016, 10:13 AM  Reply

  Vise puta cu procitati ovaj tekst.Isprintacu ga pa da podvucem najbitnije.35 godina imam,tonus koze ,elasticnost su zadovoljavajuci ali bore ,mimicne izmedju obrva I oko usana duboke,previse za ove moje godine.Nisam pusac ali volim da pricam,da se smejem pa se ocrtale..A akne samo pred ciklus ali znaju da se zadrze u predelu izmedju usiju I brade.Pratim te na fb Obradovic Milica Pozdrav

 • December 16, 2016, 10:15 AM  Reply

  Ovo je fantastično. Sve druge reči bile bi suvišne. Svaka čast, zaista.

  • December 17, 2016, 10:55 PM

   Igorčeeeeeeeek!!!! Hvala podrško!

 • TaNya
  December 16, 2016, 11:05 AM  Reply

  Imam osetljvu kozu sklonu crvenilu i sve vreme sam mislila da imam suvu kozu (posto mi je hrapava i suva na dodir ako nije adekvatno negovana), dok mi kozmeticarka nije dijagnostikovala da imam kombinovanu (obrazi suvi sa seboreicnom t zonom sklonom perutanju). Mislim da bi mi Roc bogata krema pomogla tako da bih volela nju da probam.
  Pratimo se na fb-Tanya Babjak i na instagramu-tacicafacica.

 • Marija Nikolic
  December 16, 2016, 11:05 AM  Reply

  Moja koža je suva,i naravno borim se sa borama- “mrstilicama” i ” smejalicama” 😧. Volela bih ROC-FLUIDE ANTI-RIDES REGENERANT ili ROC-FLUIDE ANTI-AGE UNIFICATEUR. Pratim Vas na instagram,moja ime: ceo_moj_svet_dunja☺ i na fb-u: Marija Nikolic
  Sve pohvale za Vas👌👌👍

 • Jasmina Stosic
  December 16, 2016, 11:37 AM  Reply

  Koza jako suva,53 g. Paketic po vasem misljenju-moram da priznam da sam saglasna sa svim navedenim u tekstu i bas volim kad neko tako glasno i jasno kaze popu pop i bobu bob.
  IG ja_nina___
  email: jassminast@gmail.com

 • Jelena
  December 16, 2016, 11:43 AM  Reply

  Ceo život se borim protiv proširenih pora i mitisera. UVek sam imala mešovitu kožu, ali kako sam ušla u tridesete, koža mi je postala suva. Trenutno se borim i s dosta beživotnom kožom jer sam se porodila pre 5 meseci. A primetila sam i fine linije oko očiju. Volela bih da dobijem nešto od RoC kozmetike. Na Fb te pratim pod imenom Džej Pi, a na Insta kao Napetajeca.

 • Marija Ilic
  December 16, 2016, 11:47 AM  Reply

  Divan tekst, uzivala sam citajuci ga, imam mesovitu kozu i borim se sa borama i mitiserima, odgovarao bi mi paketic br.2

 • Iva
  December 16, 2016, 11:47 AM  Reply

  FB Iva Pavlovic
  Imam suvu kozu, sa pojavom prvih finih bora i treba mi proizvod koji kozi vraca vlaznost i istovremeno ima anti age ucinak, pa bih stoga volela da isprobam neki od RoC preparata. Srecno svima!

 • jasna Manic
  December 16, 2016, 12:05 PM  Reply

  Poštovana,
  Davno, ali baš davno nisam pročitala tekst koji ispravno, pristupačno i realno prezentuje proizvode-medicinsku kozmetiku , u skladu sa „statusom kože“. Kao farmaceut koji radi u farmaceutskoj industriji i spec. kozmetologije, od Vas bi mogli i da preuzmu uz navođenje reference i studenti spec. studija deo teksta sa realnim osvrtom na trenutnu ponudu na tržištu ….nastavak u drugom kom

 • jasna Manic
  December 16, 2016, 12:08 PM  Reply

  tržištu i načinom prezentovanja medicinskih i zdravstvenih izjava. Sjajno! Ja imam 48 godina, masnu ka kombinovanoj koži (blago meni..), pliće bore-genetika, ali pošto sam vitka oduvek , a takvi ljudi onda „muče muku“ sa nedostatkom volumena i da naravno kao i svima koža mi je dehidrirana (iako sam nepušač i pijem vode…).
  Eto, još jednom čestitam na sjajnom tekstu, koji ću ja preuzeti u lični

 • Jasna manic
  December 16, 2016, 12:09 PM  Reply

  folder da objasnim kćerki i sinu da pored mene ima osoba koje pravilno shvataju medicinsku kozmetiku i da nije sve što se reklamira baš tako, već uvek treba posedovati određena predznanja, pa pristupiti kupovini. Vama ostavljam da izaberete poklon, jer posle pročitanog ništa neće biti pogrešno.
  Upravo se sad setih, da inovativna formulacija u obliku 3 vrste mekih kapsula bez konzervansa

 • Jasna Manic
  December 16, 2016, 12:10 PM  Reply

  svaka sadrži jednu od tri aktivne komponente ima kompanija MonoDerma (kapsule A15 sa vitaminom A u koncentraciji 0,15%Retinola ; E5-vitamin E- 5%Tokoferola; vitamin C10- 10% Askorbinska kiselina). Sjajno kružno pakovanje sa 28 kapsula, idealno izgleda i meni jako odgovara. Ako niste probali, probajte, mislim da ćete biti vrlo zadovoljni.
  Jasna Manic

  • December 17, 2016, 11:07 PM

   Jasna, oduševili ste me komentarom. Ovakve reči od stručnjaka zaista mnogo znače i ohrabruju. Za MonoDerma kapsule znam, i sigurna sam da će biti prilike da ih stavim na probu u budućnosti. Komentari su ograničeni brojem karaktera zbog spama, pa Vam se izvinjavam zbog mučenja. Bude mi krivo zbog autentičnih komentatora.

 • ANdrea
  December 16, 2016, 12:46 PM  Reply

  Tekst je veoma informativan, i sigurno ide u bookmarks kako bih mogla da istrazim proizvode koje koristim i one koje sam planirala da kupim, hvala na ovim divnim informacijama.Inace, se interesujem za sastav proizvoda iako nemam osetljivo lice, imam 25god.i resila sam da od sada licu pruzim ono sto mu zaista i treba.Imam masnu kozu,i zelela bih da probam paket br2.

  • andrea
   December 16, 2016, 12:49 PM

   Na drustvenim mrezama Vas pratim : FB – Lipcajt Andrea, IG – ankara8, TW- soskana8

 • Milica
  December 16, 2016, 1:02 PM  Reply

  Kao i uvek, vrlo temeljno i od pomoći. Jedna od retkih čije tekstove čitam 🙂 od početka do kraja. Moja koža je masna, dehidrirana, proširenih pora i odličnog tonusa. Imam 35 godina i ostavljam tebi na izbor da odlučiš koji od poklona šalješ, u slučaju da budem lude sreće. Svako dobro i do čitanja 🙂

  • Milica
   December 16, 2016, 1:04 PM

   Na instagramu te pratim po @breskvica81, a na fejsbuku Milica Dašić

 • Melani
  December 16, 2016, 1:16 PM  Reply

  Pazljivo sam citala,svaka čast,naucila sam puno toga.
  Moja je koza mešovita i počinje depigmentacija na pojedinim delovima. Preparat po vašem izboru.
  Pozdrav i do čitanja uncle abadash!

  • December 17, 2016, 11:09 PM

   Melani, ostavi mi podatke o tvom imenu pod kojim me pratiš na društvenim mrežama da bi prijava bila regularna.

 • Natasa
  December 16, 2016, 1:47 PM  Reply

  Po struci sam hemicar i iako se profesionalno ne bavim kozmetikom veoma volim da procitam tekst koji se toga tice. Vas je odlican i veoma profesionalno uradjen. Cestitam Vam na tome. Koza sa kojom imamo probelma (moj sin) je tipicno tinejdzerska sa bubuljicama i aknama, pa nam izaberite prepart i ujedno preporucite nesto sto bi mogao da koristi i resi problem. Hvala.

  • December 17, 2016, 11:11 PM

   Hvala Vam Nataša beskrajno! Molim Vas da mi ostavite podatke o tome pod kojim me imenom pratite na društvenim mrežama da bi Vaša prijava bila regularna.

 • Kosovka
  December 16, 2016, 2:15 PM  Reply

  Moja koza je mesovita, masna na t zoni, ali obrazi su mi poprilicno dehidrirani. Volela bih da probam Avene Tri Acneal. FB, Kosovka Arsic

 • lena
  December 16, 2016, 2:16 PM  Reply

  Skidam kapu za tekst. Sve je jasno napisano i bukmarkovano za dalju upotrebu. Što se moje kože tiče, ona je mešovita, osetljiva i u ovo doba godine dehidrirana. Pored toga se mučim sa sitnim borama karakterističnim za tridesete i blažim oblikom rozacee. Roc kreme odavno merkam, ali je bebac do skoro sikio pa nisu bile opcija za mene. Mislim da bi mi fluid odgovarao.

  FB: Jelena Milojkovic

 • Nevena blagojevic
  December 16, 2016, 2:19 PM  Reply

  Post je super informativan, hvala! Moja koza je oduvek bila jako suva i osetljiva, ali kako sam dosla do 40.-e eto i finih okoloocnih linijica, primecujem kako koza nekako gubi svezinu, tu su i endokrini problemi koji samo doprinose stanju…malo me, iskreno, hvata strah od starenja, mada sam se uvek trudila da negujem kozu, ali prosto je neizbezno…Ukoliko dodje do toga verujem da ces ti…

 • Nevena Blagojevic
  December 16, 2016, 2:21 PM  Reply

  …najbolje proceniti sta bi mi moglo odgovarati…na fb Nevena Blagojevic, pratim i preko bloglovin-a, a instagram je Nana blag

 • December 16, 2016, 2:36 PM  Reply

  Bravo, bravo!

  • December 17, 2016, 11:12 PM

   Hvala ti Teodora <3

 • December 16, 2016, 2:58 PM  Reply

  Divan tekst, poucan, i sadržajan, puno sreće i citamo se i sledeće godine.
  A sto se poklona tice, ako me izvucete, odaberite Vi po vasem mišljenju , imam suvu kozu.
  FB Jasmina Tordaj

 • Gorica Delić
  December 16, 2016, 3:16 PM  Reply

  Svaka cast na opsirnom izlaganju 🙂 moja koza je suva ka mesovitoj pa bih volela RoC kremu.. srecni predstojeci praznici 😉

  • December 17, 2016, 11:13 PM

   Gorice molim Vas da mi ostavite podatke o tome pod kojim me imenom pratite na društvenim mrežama da bi Vaša prijava bila regularna.

 • Slavica
  December 16, 2016, 5:28 PM  Reply

  Sjajan tekst,treba procitati i razmisliti sta zena treba da zna (mnogo) u vreme carobnog dejstva marketinskih kampanja.
  Moja koza je mesovita,imam prosirene pore.
  A kako sam zasla u 40-te primetila sam gubitak jedrine i jace izrazene bore na celu,a da tu su i podocjaci.
  Sve je poslo nizbrdo😞
  Pratim Vas na Fb Slavica Davidovic
  Pozdrav
  Srecni praznici

 • Aleksandra Nikolić
  December 16, 2016, 6:02 PM  Reply

  Vec dugo se borim sa problematicnom kozom sklonoj dehidraciji.
  Moj problem su jake kreme (retinodi) koje koristim i nemogucnost da nadjem dovoljno hidrantnu kremu… Sad imam 25.

  Pratim te na fb-u kao Александра Николић.

  • December 17, 2016, 11:18 PM

   Moj savet je da probaš sa sendvičiranjem preparata za negu. Kada završiš sa nanošenjem retinoida možeš lice hidrirati debljim slojem hidratantne kreme koja odgovara tvojoj koži, a zatim sve “zaključati” utiskivanjem nekog finog biljnog, za tebe nekomedogenog ulja što će po ovom hladnom vremenu dati koži otpornost na pucanje. Ako ne možeš da koristiš ulja, emolijentna krema je takođe opcija.

 • Slavica Milovanovic
  December 16, 2016, 6:26 PM  Reply

  Mesovita koza lica…i gubitak volumena…fb-Slavica Milovanovic, inst-slavicamilovanovic90

 • Milena
  December 16, 2016, 6:47 PM  Reply

  super je tekst 🙂 u fazi sam istrazivanja i sama posto uskoro punim 37, ali nikada nije na odmet kad neko drugi to sve to tako lepo sistematizuje. imala sam srece da skoro od vas dobijem i paketic uzoraka raznih gde je bilo i nekih Biodroga krema za lice i zonu oka..moram priznati da sam bila prijatno iznenadjena- volela bih da dobijem Biodroga institut anti-age tretman 🙂

 • Sanja
  December 16, 2016, 8:55 PM  Reply

  30 godina, mesovita koza, ubih se od mitisera, i prosirenih pora, trudim se da se ne petljam u hemiju koju ne razumem, probala sam razne prirodne pripravke. Zelim da pronadjem resenje. Ako od RoCa postoji nesto sto bi mi pomoglo, eto vernog korisnika. Na fb Sanja Mitrović
  P.s. retko dobar i ozbiljan blog, svaka čast! :*

 • Nevena
  December 16, 2016, 8:58 PM  Reply

  Bravo i hvala za tekst pun korisnih informacija.Moja koza je mesovita, i konstantno dehidrirana. Stizu 30 tako da borba sa boricama zapocinjenje 😀
  Pratim te na fb Nevena Jovanovic i inst @smehuljica88 Volela bih da dobijem, RoC Pro-Correct liniju, fluid, bogata krema i koncentrat

 • Biljana Perisic
  December 16, 2016, 10:03 PM  Reply

  Pozdrav. Ja imam masnu kozu na T zoni i mitisere po nosu, a obrazi su mi jako suvi. Ti odluci, mozda Roc ili Avene mada nisam sigurna sta god bila bih presrecna da dobijem i malo sredim svoje lice. <3 Hvala za sansu.

  • Biljana Perisic
   December 16, 2016, 10:04 PM

   Pratim te na FB Biljana Perisic

 • Lidija
  December 16, 2016, 10:04 PM  Reply

  Sjajan tekst, edukativan.Imam 41 godinu, mesovitu kožu. ROC preparate koristim, oduševljena sam rezutatima koji daju, sa ROC kremama nema greške. Potpuni hit ovog leta bio mi je ROC Soleil Protect A-W Fluid protiv bora SPF 50.Za Biodroga preparativu sam čula da je sjajna, s obzirom da je nema u slobodnoj prodaji, želim da probam njihov anti age tretman.FB Lidija Vasić @lidolina_lija

 • Ivana
  December 16, 2016, 10:29 PM  Reply

  Sjajan tekst. Imam mesoviti tip koze, koja posebno u zimsko doba i pored redovnog koriscenja hidrantne kreme pokazuje znake dehidratacije, takodje imam i relativno izrazene bore na celu. Koristim RoC kozmetiku, ali do sada nisam koristila anti -age liniju, pa bih volela da probam kakav efekat bi Pro-Correct fluid imao na moju kozu.
  Na Facebook-u Vas pratim pod imenom Ivana Stefanovski.

 • Senka
  December 16, 2016, 10:32 PM  Reply

  Hvala na interesantnom i edukativnom tekstu!
  Zaista ste se potrudili i to zaslužuje svaku pohvalu!
  Koža mi je kombinovana i dehidrirana. Volela bih da probam RoC,
  jer ništa od njihovih proizvoda još uvek nisam probala, a i po
  godinama spadam u grupu kojoj RoC odgovara.

  Pratim Vas sa fb profila pod imenom Senka Stojanov.

  Hvala na divnim tekstovima i pažnji kroz poklončiće,
  Pozdrav

 • Dragana
  December 16, 2016, 11:00 PM  Reply

  Koza mi je u ovom periodu suva i dehidrirana a inace je sklona aknama :/ Koja god krema osim Biodroga Institut jer smatram da mi zbog godina jos uvek nije potreban anti-age tretman 😀 FB Milojevic Dragana

 • Vera
  December 17, 2016, 12:46 AM  Reply

  Moja koza je suva i dehidrirana, mislim da bi mi odgovarala neka RoC Pro-Correct krema. FB Vera Jablanovic

 • Tanja
  December 17, 2016, 5:26 AM  Reply

  Odusevljena sam vasim tekstom i to je bas ono za cim dugo tragam,jer takve detaljne informacije o kozmetickim preparatima za negu koze i borbu protiv bora jos nigde nisam nasla i procitala. Koza mi je mesovita i problematicna,tonus koze je tek od skoro poceo da bude problem jer imam 47 godina. Pratim vas na fb Tanja Zajc i mnogo mi je krivo sto nisam ranije naisla na vas blog.

 • Ana Anči
  December 17, 2016, 10:05 AM  Reply

  imam mesovitu kozu sa problemom sa aknama a i zimi je dehidrirana cesto…
  znaci mi mnogo kada procitam kod vas sveobuhvatne i odlicne analize proizvoda,kod nas na blogerskoj sceni nema ovakvih analiza,zato ovaj blog volim da pratim i cesto na njega svratim,jer se ne svodi samo na proizvod lepo mirise i svidja mi se ili ne… blog se bavi kompletnim sastojcima proizvoda. fb Ana Buculov

 • December 17, 2016, 10:50 AM  Reply

  Wow, koliko ništa ne znamo o onome što koristimo svakodevno. Hvala na korisnom postu!
  Moja koža je suva i borim se sa dehidriranom kožom i ekcemom. Doktorica uvek preporučuje X preskupih proizvoda, tako da bih ja volela da dobijem nešto od gorepomenutih ukoliko odgovaraju mom tipu kože. Na FB te pratim kao Vanja Vulin.
  Pozdrav!

 • Vesna Bojic
  December 17, 2016, 12:37 PM  Reply

  Savrsen naziv Vodic za obrazovane potrosace! Talentovano i strucno. Citala sam i tvoju agoniju sa nepravilnostima na kozi, ja sam to isto prosla i zaista na kraju ugledala svetlo u vidu Triacneal ciljani carobni zuti krem, prosla dve trudnoce i sve zajedno cini mi se dalo rezultat.Za novu poboljsanu verziju nisam znala, koristim staru, kad dodje do “incidenta” jednom mesečno. To bi ujedno želela.

 • Desanka Savic
  December 17, 2016, 2:53 PM  Reply

  Imam 33 godine, masnu kožu sa proširenim porama i sklonu povremenom izbijanju bubuljica. Volela bih da osvojim proizvod koji bi odgovarao mom tipu kože.

 • Tatjana Petrovic
  December 17, 2016, 3:40 PM  Reply

  Dobar tekst,puno sam saznala o nezi koze,imam suvu,dehidriranu kozu i u petoj sam deceniji.Volela bih da osvojim onaj proizvod koji bi mi ti pteporucila,vidim da si dosta upucena u ovu tematiku.Hvala na ovako opsirnom tekstu,srecna ti Nova i predstojeci praznici,pozdrav.

 • Vesna
  December 17, 2016, 3:59 PM  Reply

  Dobar dan,ja sam Vesna Obradovic I cesto “svratim”na Vas blog.divnih I korisnih tema tu pronadjem I hvala na tome.1960 sam godiste tako da mi je anti age nega neophodna,koza mi je suva a tu je I menopauza…Volela bih probati Roc.Sve najbolje,srecni praznici.

 • Mila
  December 17, 2016, 5:48 PM  Reply

  Vrlo detaljan i koristan post, bravo! Mislim da bi mi zbog godina najvise prijao Biodrogin Skin Booster jer su trenutno glavni problem bore a koza je mesovita. Pozdrav

 • Jovana
  December 17, 2016, 6:00 PM  Reply

  Krenula sam da ti pišem kao roman da ću da pošaljem. Skraćujem. 🙂
  Vrlo lepo, temeljno i razumljivo pišeš i divim se tome. Vrlo korisnim stvarima si me naučila. Hvala!
  Imam 28,5 godina (govorim da imam 21 jer se tako osećam ili se osećam starom pa sebe tešim), koža na licu mi je mešovito suva,T zona proširene pore, na nosu mitiseri, bubuljice u pms-u, ten nije ujednačen.
  Inst:jovana reljic;FB isto

 • ivana
  December 17, 2016, 6:08 PM  Reply

  Izuzetno koristan tekst, svaka cast, edukativno! Imam suvu i dehidriranu kozu, 35 godina i prve bore oko ociju i izrazene nazolabijalne brazde. Zainteresovana sam za nesto iz Roc-ovog programa, fluid ili bogatu kremu. Pratim vas na instagramu pod nick-om: ikica81. Pozdrav i citam vas i nadalje :)))

 • Danijela
  December 17, 2016, 6:29 PM  Reply

  Imam mesovit tip koze bez vecih hronicnih problema. Koristila sam Roc koncentrat, pokazao se dobro, pa bih volela da ga imam ponovo. Post je odlican, jezgrovit, edukativan. Pozdrav

 • Ivana Vasic
  December 17, 2016, 6:43 PM  Reply

  Ja sam Ivana i ja sam masnokozac ☺ Vodim ljutu borbu sa aknama i flekama i oziljcima od istih. Pa kada me neko pita dali sam borac u zivotu, nasmejem se u sebi i pomislim samo koliko dugo se borim sa koznim napastima, ali neodustajem. Zato bih volela da probam Avene TriAcneal Expert. Na insta te pratim kao @inavasic, na fb Ivana Vasić. Hvala na deljenju korisnih informacija, uvek naucim nesto.☺

 • Katarina
  December 17, 2016, 6:51 PM  Reply

  Imam 23 godine i mesovitu kozu, i dalje se borim sa sitnim upaljenim bubuljicama na licu (manje nego ranije) ali i dalje imam flekice po obrazima. Mislim da bi mi Avene TriAcneal Expert bas pomogao. Na FB- Katarina Prica

 • Jelena
  December 17, 2016, 7:53 PM  Reply

  Sjajan post!! Odusevljena 🙂 Moja koza je mesovita, sklona bubuljicama, uz to dehidrirana, i svaki preparat za koji pomislim e to je taj, nije…Jos je i tretirana od strane dermatologa, sa preparatima koji naravno isusuju, tako da imam oscilacije kada je dosta poboljsanja, a nekada se bukvalno ljusti! Volela bih da probam Avene mozda…Pratim te na insta @jecika88

 • Aleksandra Zivanovic
  December 17, 2016, 8:59 PM  Reply

  Odlican text. Sledi “ucenje” pa pazljivije u kupovinu sledeci put. Imam mesovitu kozu, i dalje se borim sa mitiserima ali su poslednjih godinu dana pod kontrolom. Pre 2 god sam krenula na hemijski piling sa glikolnom kiselinom i prezadovoljna sam. Bore smejalice izrazene i oko ociju. Na Fb kao Aleksandra Zivanovic na Insta alexxns

 • December 17, 2016, 9:20 PM  Reply

  Muku sam mucila sa aknama dok nisam koristila tretinoin. I dalje poneka izadje ali nista strasno 🙂
  Divan post zaista. Volela bih Avene proizvod da probam. Na instagramu te pratim kao modern.rapunzel

 • December 17, 2016, 9:31 PM  Reply

  Imam masnu kozu, sklonu aknama i bubuljicama. Ovaj poklon br 2 mislim da bi mi odgovarao.
  Pratim na FB Zorica Djurdjevic
  instagram @zokamiki.djurdjevic

 • Jovana
  December 17, 2016, 10:50 PM  Reply

  Ja sam zapanjena detaljima kojima vladaš, količinom stručnosti, preciznošću i jasnošću. A tehnolog sam i ovo je bez greške. Svesna sam da je potrebno mnogo truda da se napiše ovakva vrsta elaborata, iz eto, ljubavi. A nije ti prvi edukacijski tekst. Moje ime je Jovana Marković i pratim te putem mail-a. Volela bih probati čuveni RoC koncentrat jer sam već u poznim 40-tim, suve kože.

 • Viki
  December 17, 2016, 11:33 PM  Reply

  Fenomenalan tekst, još jedan u nizu!👏😘
  Pretplaćena sam na postove i pratim tekstove putem e-maila (ovog☺).Divna nagrada…🎁🍀😍❤
  Moja koža je mešovita,akne,bore… Bila bih srećna bilo šta da dobijem po Vašem izboru.
  Hvala na svem…! 💗❄🎄⛄🍀

 • Tea
  December 18, 2016, 2:31 AM  Reply

  Odlican post. Imam masnu, a osetljivu kozu, sklonu aknama i volela bih da probam Avene termalnu vodu. Pratim te na fb-u, pod imenom Tea Tomic. Pozdrav!

 • Vanja L.
  December 18, 2016, 1:47 PM  Reply

  Na korak si do toga da prestanes svojom strucnoscu i snaznom recju da me iznenadjujes. 🙂 Ne mogu da kazem ni da napredujes, buduci da su ti postovi svi na nivou pravog strucnjaka, od tebe zaista ocekujem ovako nesto, i divim ti se! 🙂 Sa druge strane, volim i to sto pored obaveza koje verujem da imas preko glave odvojis vreme za interakciju sa svojim citaocima, to je za pohvalu ♡♡♡

  • Vanja L.
   December 18, 2016, 1:49 PM

   Kada je rec o mojoj kozi, trenutno je izuzetno suva, ljuspa se i dehidrirana je. Trudim se da je negujem redovno i sa odgovarajucim proizvodima, ali ona ne prestaje da me iznenadjuje 🙁 fb: Vanja Lazić i instagram: vanja_lazic_ ♡♡♡

  • December 19, 2016, 9:09 PM

   Vanja, hvala ti, tvoj komentar mi je ulepšao dan.

 • ana
  December 18, 2016, 2:07 PM  Reply

  Kao i uvek vrlo odlican clanak sa puno bitnih i korisnih informacija i predloga!Imam 38 god. ,koza mi je normalna ka suvoj i nekih ozbiljnijih problema nemam,osim pocetnih bora oko ociju i usana.Volela bih da dobijem Biodroga tretman.Hvala u napred.Pratim vas preko instagrama i fb kao Ana Vuletic

 • Marina
  December 18, 2016, 2:39 PM  Reply

  Super tekst i super proizvodi ! Meni bi najvise odgovaralo Avene TriAcneal EXPERT jer imam kozu sklonu aknama i svakakvim cudima , flekama od akni i jako masnu . Na fb te pratim kao Marina Suncica,
  Pozz

 • Vesna
  December 18, 2016, 3:04 PM  Reply

  Sjajno 🙂 !
  Volim smislene tekstove iz kojih mogu nešto da naučim, a ovaj je upravo takav.
  Imam 44 godine, mešovito – masnu kožu sa kojom nemam nekih posebnih problema.Bore su tu, naravno, ali nisu nešto previše izražene i borim se protiv njih svim raspoloživim sredstvima :). Moja koža jako lepo reaguje na proizvode sa retinolom, a proizvodi sa hijaluronom se podrazumevaju :).

 • Vesna
  December 18, 2016, 3:13 PM  Reply

  Nastavak :)…
  Do sada sam koristila Vichy Liftactiv Advanced Filler i LRP Redermic R, oba proizvoda su sa retinolom i sjajno su se pokazali. RoC proizvode nisam probala, fluid ili koncentrat mi zvuče kao nešto što bi prijalo mojoj koži :).
  Pratim na svim mrežama pod svojim imenom :
  fb Vesna Matic
  ig @vesnamatic27
  Pozdrav i puno uspeha u daljem radu!

 • Masa
  December 18, 2016, 3:32 PM  Reply

  Verujem da se farm po apotekama koprcaju jer ovako iscrpne inf retko mogu da dobiju od predstavnika/dobavljaca,iako se pitanja postavljaju,cesto to budu neke povrsne inf koje se mogu naci na Guglu, pa ti ja kazem veliko hvala! <3 Pratim te na fb kao Marina Cvetković.Moja koza je kombinovana,u ovom periodu i dehidrirana,a s obzirom na to da se blizim tridesetoj,postojanje prvih bora je neizbezno.

  • Masa
   December 18, 2016, 4:20 PM

   Glasam za Roc bogatu kremu 🙂

 • Milanka
  December 18, 2016, 4:07 PM  Reply

  FB Mikica Vladimir Pavlovic
  Imam suvu kozu, zrelu, sa gubitkom volumena i borama. Dehidratacija koze je moj diugogodisnji problem a nakon menopauze, mozda i izrazeniji nego ranije. Volela bih jako da probam neki od RoC preparata jer verujem da je u pitanju odlicna kozmetika koja bi resila bar neki od problema moje koze. Pozdrav i srecno svim ucesnicama!

 • Ana
  December 18, 2016, 9:00 PM  Reply

  Ja bih volela da osvojim Avene poklon jer mislim da bi mi savrseno odgovarao. Imam masnu kozu, fleke od nekadasnjih akni i pojavu da mi cesto “buknu” nove akne na delovima lica poput brade ili obraza. Svako ko muci muku sa problematicnom kozom, zna koliko je dobar proizvod zlata vredan i nesto sto moze da preporodi nasu kozu. FB Ana Pavlovic

 • Iva
  December 18, 2016, 11:38 PM  Reply

  Draga Nataša,
  Volim da čitam Vaše tekstove, uvažavam mišljenje.
  Ovaj teks je koristan i dobro napisan.
  Šta da kažem sem da volim poklone.
  Maštovita koza, mitiseri, i proširene pore.
  Fb Iva Marjanovic
  Instagram iva_marjanovic_makeup
  Instagram2 Mariposa studio
  Svako dobro☺️

 • Vesna
  December 19, 2016, 3:12 PM  Reply

  Savrsen tekst,detaljan,ali sam ga ja dva puta procitala,jer sam zaista shvatila da sam neobrazovani kozmeticki potrocas..Ja ne znam sta bih pozelela od ponudnjenog,ali svakako znam da mi dermatolog uvek govori da mi koza vapi za Vitaminom C i da je iznutra masna a spolja dehidrirana i suva..Tako da je Lierac za mene ptavi izbor..Doduse imam i oziljke od akni,nepravilnosti,ali to prekrivam puderom

 • Ivona
  December 19, 2016, 8:51 PM  Reply

  Bravo! Post za svaku pohvalu. Imam mešovitu kožu, masnu u t-zoni, ožiljke od akni i po neku s vremena na vreme. Koristila sam Triacneal koji mi je bio od velike pomoći da se rešim većeg broja ožiljaka pa bih sada volela da probam novu formulaciju. Pratim te na FB kao Ivona Milošević

 • December 19, 2016, 9:58 PM  Reply

  Ne učestvujem u darivanju, samo da pohvalim. Odličan tekst. Odličan.

 • Tijana
  December 19, 2016, 11:47 PM  Reply

  Moja koza je mesovita. Bilo koji proizvod bi dobro dosao. Na fb sam pod imenom @Tijana Milic

 • Bojana Stevanovski
  December 20, 2016, 11:31 AM  Reply

  Odlican tekst, posebno za nas laike. Vise puta procitan, odstampan za ”ne daj boze”. Imam 33 godine i poprilicno mnogo bora – posebno izrazene oko ociju, usana i izmedju obrva. Volim da se smejem, ali i da se mrstim pa valjda zbog toga. U pms-u nastupe akne uglavnom izmedju usiju i brade. Ukoliko budem lude srece, poklon neka bude po tvom izboru. Pratim te svuda, boyanna83, Bojana Stevanovski

 • Sonja Z
  December 20, 2016, 9:21 PM  Reply

  Odlican tekst, zaista toliko problema sa kozom se javlja zbog neadekvtne neke i nedostatka osnovnog znanja. Moja koza je masna, prosirene pore i mitiseri koji se stalno vracaju. Ponekad dehidrirana a tu su i dve horizontalne bore na celu. Volela da probam retinol ili Bha kiseline, tako da mislim da bi mi Roc fluid najvise odgovarao. instagram: a_inace

 • Jass
  December 21, 2016, 1:53 PM  Reply

  Informativan i koristan tekst, kao uostalom i svaki koji nailazimo na ovom blogu 🙂
  A što se tiče kože, koža mi je mešovita, ali problem akni i mitisera je stalno uočljiv i njikako da ga se rešim. Akne obožavaju deo oko brade, i tada mi dušu kidaju i vade 🙂 A Avene TriAcneal EXPERT nadam se da bi mi mogao pomoći, da ponovo čisto lice vide moje oči 🙂
  SREČNO 🙂 🙂 🙂

 • Dragana
  December 21, 2016, 4:08 PM  Reply

  Svaka cast na ovako detaljnim informacijama! Moja koza je mesovita, dehidrirana sa suvim pecatima na T zoni koji se perutaju. Jako je zategnuta i sklona crvenilu. Akne su prisutne za vreme ciklusa, a i zbog slatkisa ☺ Vi procenite koja bi krema bila odgovarajuca. Intenzivna hidratantna?

 • Tatjana Hovan
  December 21, 2016, 6:39 PM  Reply

  Vrlo koristan tekst. Moja koza je mesovita, osetljiva, sklona crvenilu. Volela bih da probam RoC Pro-Correct fluid.
  Pratim vas na FB Tatjana Hovan.

 • Ivana
  December 21, 2016, 6:51 PM  Reply

  Odusevljena sam tekstom. Na jednostavan nacin si objasnila komplikovane informacije. Screenshotujem sve i idem u potragu za proizvodima. Na fcb Ivana Milosevic, a na IG be_bold_and_brave_by_ivana. Hvala ti mnogo!

  • Ivana
   December 21, 2016, 6:53 PM

   I ne napisah – masna, zimi kombinovana koza, pore k’o kuca, ponekad neka bubuljica. Moj najveci problem su hiperpigmentacije i prosirene pore.

 • Marija
  December 21, 2016, 7:42 PM  Reply

  Ja bih pre svega pohvalila sav vas rad,lepo je imati informacije o svemu sto se tice kozmetike na jednom mestu.Ovo je svakako odlican i kvaliteten tekst ,sa veoma dobrim objasnjenjima kako bi mi zene lakse odabrale proizvod za sebe.Kao sto ste i napisali ,dosta nas preskace citanje sadrzaja tj sastava proizvoda medju kojima sam i ja jer iskreno za vecinu nisam ni znala sta predstavljaju

  • Marija
   December 21, 2016, 7:44 PM

   i u kojoj koncentaraciji bi trebalo da budu,da li neki odgovara mojoj kozi itd.Moj tip koze je mesoviti,a ono sa cim imam problem jesu fleke od akni koje ne znam sa cim da uklonim,cak i pri sminkanju se ocrtavaju.Na fejsu vas pratim pod imenom Marija Jeremic

 • Ana
  December 21, 2016, 9:03 PM  Reply

  Ja bih volela da dobijem nesto iz paketa RoC, po tvom izboru, ali ne za sebe, vec da ulepsam kozu svom muskarcu. Ima 31 godinu, dehidriranu kozu i jako izrazene bore. Na FB Ana Atanaskovic, a na instagramu ana_atanaskovic

 • Jelena Ilic
  December 21, 2016, 10:40 PM  Reply

  Tekst me je odusevio, vrlo edukativan za sve koji samo letimicno prodju preko dekletacija i raznih skracenica. Hvala na tome. Moje lice je masno, ali sklono dehidrataciji, sa izrazenim borama, s obzirom da mi je mimika vrlo izrazena i da volim da se smejem. 😊 Tako da bih definitivno volela neki proizvod RoC za ovakvu kozu.
  Pratim te na fb. Jelena Ilic
  Ig.drjelenair

 • MILICA
  December 22, 2016, 9:21 PM  Reply

  Videla sam post još prvog dana kad je objavljen ali evo tek sad stigoh da napišem komentar 🙂 Draga Nataša, moj DUBOKI NAKLON!Ovo je jedan od najboljih, najjasnijih i najkorisnijih tekstova o nezi kože koje sam pročitala (a pročitala sam ih mnogo!). Tako si lepo na jednom mestu sažela ono za šta je potrebno mnogo vremena i samostalnog istraživanja da se sklope kockice nama koji nismo iz te branše

  • Milica
   December 22, 2016, 9:25 PM

   branše a volimo da negujemo svoju kožu. Tvoj blog sam otkrila pre nešto više od godinu dana i verno ga posećujem. Moj glavni problem je što veliki deo godine provodim u mestu gde je jako sunce (ako si u statistikama videla posete blogu iz jedne male afričke zemlje, to sam bila ja, hehe). I pored SPF i suplemenata, ipak primećujem promenice, pre svega hiperpigmentaciju (to je delom i zbog hormona).

  • Milica
   December 22, 2016, 9:37 PM

   Moja koža je mešovita a sada i dehidrirana zbog BG centralnog grejanja. Raduje me što ima komentara i zato što mi se čini da je ovaj post videlo mnogo ljudi, ja sam ga prosledila drugaricama. Izvini što sam se raspisala ali baš si me oduševila! Hvala ti još jednom i svaka čast! P.S. Moja želja je Biodroga tretman – poslednji put sam bila kod kozmetičara ima desetak godina 🙂 Fb: Milica Koprivica

  • December 22, 2016, 11:40 PM

   Hvala veliko Milice! Mnogo mi je milo da je ovo moje pisanje korisno nekom. Znači ti si sa Zelenortskih Ostrva????!!! Wow a ja se baš pitam šta je ovo zalutalo kod mene 😀 eto, ipak sve ima smisla. Kako je to zanimljivo, sad me mnogo zanima tvoja priča 🙂

 • Danijela
  December 23, 2016, 1:37 AM  Reply

  Kakav tekst, sjajno!
  Ovo je u buduce moj vodic za kupovinu, mada sam zbog rozacee koju imam i sama morala da se edukujem tokom godina. Inace imam mesovitu dehidriranu kozu, kuperozna je i imam blagu rozaceu na obrazima.
  Sto se poklona tice, privlaci me Roc paket kao i Biodroga tretman koji bih ako bih ga osvojila, poklonila mami.
  Pratim te na instagramu, svemirska.ovca. 🙂

 • Olivera Babić
  December 23, 2016, 10:04 AM  Reply

  Odličan tekst, razumljiv i vrlo pučan. Moja koža je suva i osetljiva, sa proširenim kapilarima na obrazima. Vrlo često dehidrirana. Prema izloženom, čini mi se da bi mi najviše odgovarao Biodroga tretman.
  FB Olivera Babić
  e-mail: olivera499@gmail.com
  IG @babicolivera

 • jelena kovačević
  December 23, 2016, 9:32 PM  Reply

  Imam mešovitu kožu sklonu aknama, a volela bih da osvojim Avene TriAcneal EXPERT.
  FB: Jelena Kovačević

 • Jelena G
  December 23, 2016, 10:36 PM  Reply

  Sjajan tekst, koji je sačuvan na bl-u, valja ga imati u arhivi, sadrži sve što bi svako trebalo da zna.
  Koža mi je mešovita i sklona aknama, a one su ostavile poneki ožiljak na njoj, nažalost, a i pošto sam napunila 25, mislim da bi mi ova poboljšana verzija Triacneala pomogla.
  Pratim na Fbu (Jelena Gavrilović), bloglovinu, a i pretplaćena sam na postove putem mejla. Pozdrav.

 • Milica
  January 27, 2017, 12:55 PM  Reply

  Bila sam na anti-age tretmanu u Biodroga institutu pre dve nedelje i htela sam da sačekam da vidim kakvi će rezultati biti pre nego što javim utiske. Koža mi odavno nije bila lepša, ujednačio se ten, hidriranija je… A osoblje divno i ljubazno i spremno da odgovori na milion i jedno moje pitanje! Čista desetka i hvala do neba tebi i Biodrogi na ovom predivnom poklonu!

  • January 29, 2017, 6:04 PM

   Nema na čemu Milice! Super je što ti je tretman prijao u potpunosti. Baš sam se pitala kako si se provela 🙂

Leave a Comment