Estetika mirisa :: ESTEE LAUDER Modern Muse edp

Kada je 2013. izašao Modern Muse, predstavljen je kao simbol nezavisne, samouverene žene današnjice. Pokušavajući da se ponovo popnu među parfemske lidere, Estée Lauder kuća je sasvim sigurno uspela da odgovori na sebi postavljen zadatak. Simbolika je nadasve zadovoljena, no karakter te simbolike lako može da se uklopi i u stereotipiju o modernoj ženi.

estee lauder modern muse edp

Belo cveće, osobeno po jačini mirisa koje koristi da privuče insekte, glasno nam govori o nedostajućoj deminziji boje. Ne, nije cveće krivo, mi ga interpretiramo pogrešno i ponekad ne razumemo dovoljno. Ono ne želi da je usamljeno među bojama, niti da je deo jednolične mase sebi sličnih. Ono daje osobenost u umerenosti, čvrst karakter slatkorečivosti, snagu melanholiji.

Zašto je Modern Muse ovako hladna, dominantna, glasna… a bez poleta, bez dinamike? Modern Muse ne voli promene, ona je prisutna i to je dovoljno. Ona je odlučna, istrajna i uporna, ona je ponekad i agresivna poput mošusa. Od početka do kraja ona ne menja stav i stoji čvrsto na zemlji. Ona je štit. Ona je korporativna boginja.

Ovaj buket belog cveća je sve ili ništa. Zato se i uklapa u stereotip o modernoj ženi – karijerista, svi konci u njenim rukama, neumorna i škrta na emocijama, traži puno i skoro da zna šta želi. Ako se smem usuditi da toliko površno nastupim – ovaj parfem lomi “staklenu tavanicu”. Potpuno aseksualan, ali ne u uniseks smislu, ni malo se ne poigrava sa maštom već je naprotiv vrlo stiktan i strog. Ako ste žena na visokoj poziciji morate ga imati, ili ako stremite istoj. Ako želite da vas svet ozbiljno shvati ovo je to! Dama okupana u Modern Muse je visoko respektabilna bilo da je na poslu, na svečanom prijemu, na veoma važnom sastanku ili na pozorišnoj premijeri.

estee lauder modern muse edp

Bez imalo preterivanja ovo je možda i najbolji korporativni miris pored kod sam prošla i kao takav svaka žena bi trebalo da ga ima. Kada želite da ostavite utisak, da budete ozbiljne i neprovokativne. Sigurna sam i da ima mnogo muškaraca koji obožavaju ovako hladne parfeme na ženama. Kada igrate na sigurno i na odlučno uz optimalnu dozu elegancije, ova kompozicija je pun pogodak. Čak se i aura uklapa u lični prostor do metar i po distance. Vrlo je jednoobrazan, od početka do kraja se oseća isti kvalitet jasmina i ljiljana. Kombinovani su sa ostalim notama da zvuče vrlo jednostavno, na momente udubljivanja drvenasto. Preterivanje je bespotrebno i neopravdano što zbog dugotrajnosti mirisa na koži, što zbog već previše belog cveća.

Iako Estée Lauder nije uspeo da oduševi originalnošću, ipak je ponudio jedan od obaveznih komada u parfemskom garderoberu današnje žene – što ga možda čini klasikom budućnosti? Ko zna. Imajući u vidu note i karakter, nadogradnja sa veselim i osvežavajućim crvenim voćem preoblikovala bi ovaj parfem i dala mu ležerniji stav, čak zavodljiv. Muškarci bi se lako uklopili slojem dima ili drvenih nota i takođe dobili ozbiljan i interesantan parfem.

Gornje note: mandarina; Srednje note: tuberoza, ljiljan, latice cveća, orlovi nokti, arapski jasmin, kineski jasmin; Bazne note: pačuli, listovi pačulija, ambra, mošus, madagaskarska vanila, drvene note.

Kakvom vi vidite Modern Muse? Koji je vaš idealni korporativni parfem?

novi-logo-ua-300px

Comments(2)

  • Anđela
    September 15, 2016, 9:34 PM  Reply

    Konacno malo vise price o parfemima, radujem se tvojoj novoj rubrici. Divan opis, uzivala sam citajuci! 🙂

    • September 15, 2016, 11:39 PM

      Ah Anđela, toliko mi je drago što čitam ovo “konačno malo više o parfemima”. Mislila sam da će ovo biti tekstovi samo za moju dušu, ali mi je mnogo drago da delimo istu strast. To me mnogo raduje. Hvala ti na divnom komentaru 🙂

Leave a Comment